25.2.2010

Mätä omena?


Apple kaivaa maata jalkojensa alta kiristäessään sensuuripyrkimyksiään. Yhtiön markkinointipäällikkö Phil Schiller paljasti Applen kortit perustellessaan tiukkoja sisältörajoituksia: "perheet ja lapset ensin." Tämä linja on hänen mukaansa otettu, koska Applelle on valitettu naisia alentavasta ja lapsille sopimattomasta sisällöstä.

Violet Blue kertoo omenan linjan olevan tavattoman tiukka: ei uimapukuja tai paljasta pintaa. Jopa taitoluisteluasuiset naiset määritellään seksuaaliseksi sisällöksi ja täten sopimattomaksi. Tällaisen perustelu perhearvoilla vaikuttaa aika hataralta. Kyse on hysteerisestä seksikammosta, joka on saavuttanut naurettavat mittasuhteet.

Luultavasti Applen moraalinvartijat toivovat, että perheet syntyisivät sopimusavioliitoilla ja lapset puhtoisella koeputkimenetelmällä, jotta ei tarvitsisi kestää mitään inhottavia viittauksia alhaisiin ruumiillisiin toimintoihin ja haluihin...

Elämänvastaisen ja kieroutuneen seksikäsityksen lisäksi inhottavaa Applen toiminnassa on pyrkimys keskusjohtoiseen sensuurijärjestelmään. Hyvin toimivien laitteiden ja medioiden tärkeä arvo on siinä, että ne mahdollistavat yksilöllisen käyttökokemuksen sekä helpottavat ja tehostavat halutun sisällön löytämistä ja käyttöä. Nyt Apple pyrkii pilaamaan juuri tämän mahdollisuuden sanelemalla, mitä käyttäjä saa haluta.

Toivottavasti tämänkaltaiset diktaattorin elkeet höykyttävät rajusti yhtiön markkina-asemaa. Itse olen päättänyt pysytellä kaukana Applen tuotteista - vaikka ne ovatkin mukavia käytettäviä - niin kauan kun he kuvittelevat tietävänsä paremmin, mihin minä niitä haluan käyttää.