28.9.2010

Pompoko ja kultaiset pallit!


Japanilaisen kulttuuriperinnön mutkaton suhde seksuaalisuuteen iskeytyi jälleen tajuntaani Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestareilla.
Pompoko kertoo muotoaan muuttavien supikoirien kamppailusta ihmisten kaventaman elinympäristönsä puolesta. Kamppailussa tehokkaaksi aseeksi otetaan hulvattomalla tavalla myös kivekset!

Tanuki-olennot
omaavat taikavoimia, joilla he voivat muuttaa muotoaan lähes minkälaiseksi tahansa. Suuret mestarit osaavat järisyttäviä voimia ja voivat muuttaa itsensä vaikkapa lohikäärmeiksi. Erityisen kiehtova taikavoima löytyy kuitenkin uros-tanukeilta, jotka kykenevät pullistamaan ja venyttämään kiveksensä valtaviin mittasuhteisiin. Tämän konstin käyttö huipentuu suuren mestarin lähtöön, jossa hän käyttää kiveksiään laivan purjeena.

Kivestaiat ovat aitoa japanilaista kansanperinnettä. Moiset temput löytyvät vanhoista tanuki-tarinoista ja piirroksista. On upeaa, että japanissa tarinoita kunnioitetaan siinä määrin, että piirroselokuvassakin kivekset saavat arvoisensa aseman! Länsimaisessa animaatioperinteessä, etenkin lapsille suunnatuissa elokuvissa yleensä kaikki viittaukset seksuaalisuuteen leikataan pois jopa tarinan kustannuksella. Niissä eläimillä tai muilla hahmoilla on vehkeet ainoastaan silloin, kun heitä potkaistaan jakoväliin.

Länsimaisen (kristillisperäisen) kulttuurin vakava seksuaaliongelma ilmenee myös siinä, miten suomalaisesta kansanperinteestä on siivottu pois vitun voimasta kertovat loitsut. Myös muu seksiaiheinen kansantieto on kätketty arkistojen hämäriin ja osa arkistomateriaalista on jopa aikoinaan hävitetty säädyllisyyden nimissä.

Sen sijaan Pompokossa supikoirien kivekset vilahtavat aina kun eläimen asennon puolesta kuuluukin. Ne kantavat kiveksiään ylpeinä ja nuijivat niillä metsäänsä uhkaavat viholliset kumoon. Milloin me saamme nähdä Rölli-elokuvan, jossa metsän olennot tekevät kyrvännostatustaikoja ja manaavat vitun väkeä avukseen?

Elokuvan suhtautuminen kiveksiin on kunnianosoitus miehiselle anatomialle. Siispä päätän tämän tekstin elokuvassa esitettyyn lauluun:

Tan Tan Tanuki no kintama wa,
Kaze mo nai no ni,

Bura bura


Tan-tan-tanukin kultaiset pallit
uljaasti heiluvat vain
vaikka tuule ei lain!