6.2.2008

Meillä on kaksi G-pistettä!


Nelosella vain yksi...

Kun uutta ohjelmaa on tullut jo kaksi osaa, on aika hieman arvioida sen meininkejä. Idea "tyttöjen illasta" jäsentää ohjelman sisältöjä ja kulkua mukavasti. "Tyttöjen iltaan" liittyy kuitenkin kaikenlaisia sivumerkityksiä, joita en pidä kovinkaan toivottavina seksuaalisuudesta keskusteltaessa. Ensimmäinen niistä on ikivanha ja silppuriin joutava ajatus siitä, että tytöillä ja pojilla pitäisi olla oma yksityinen piirinsä, jossa he keskenänsä puivat seksijuttuja. Näin toki monesti on, mutta sukupuoli-apartheid on kulttuuriimme piintynyt tapa, josta viisaammat pyrkivät eroon. Erilaisia kehoja omaavilla ihmisillä on varmasti erilaisia kokemuksia seksuaalisuudesta ja sukupuolisuudesta, mutta jakoviivan piirtäminen kategorisesti miehen ja naisen välille on vanhanaikaista ja sameakatseista. Toinen arveluttavuus, joka tyttöjen iltaan liittyy, on ällöttävä markkinointistrateginen ilmeisyys. Sukupuolen mukaan laaditulla markkinoinnilla luodaan omituisia ja keinotekoisia malleja siitä, mitä naiseuteen ja mieheyteen kuuluu - luodaan tarkoituksella erotteluja tyttöjen ja poikien jutuille.

Ohjelman pirteä yleisilme on lavastukseltaan ja grafiikoiltaan nättiä. Pirteys alkaa kuitenkin juontajien yliampuvassa tyylissä mennä vähän urpoilun puolelle. Toisaalta on hyvä, että naiset ottavat itselleen tavallisesti miehille varattuja rooleja urpoina hauskuuttajina. Rohkean överityylin kääntöpuolena on sitten syvällisyyden menettäminen. Juontajien kommentteja ja näkemyksiä ei voi pitää erityisessä arvossa, jos halutaan puhua seksuaalisuudesta vakavasti. Se asema on nähtävästi varattu seksologi Tarja Sandbergille. Tarjalla onkin sitten miellyttävä ja avarakatseinen ote kommenteissaan. Olen aistinut välillä vähän toppuuttelun makua joissakin kannanotoissa, mikä saattaa johtua siitä, että seksiasioissa on edelleen tapana aina muistuttaa vaaroista, jos se vaan on mahdollista.

Ohjelman ehdottomasti heikoin osa on ns. katsojakirjeet, joihin "julkkis"vieraat yrittävät sanoa jotakin. On toivotonta yrittää arvioida tapauksia lyhyiden kirjeiden perusteella voimatta esittää tarkentavia kysymyksiä. Sen tähden vieraiden kommentit ovat ohuita ja ympäripyöreitä, eikä niistä oikein saa mitään irti. Erikoisuutena valikoiduissa tapauksissa ja julkkisvieraiden arvioissa on ollut kummassakin ohjelmassa se, että vieraat ovat halunneet tehdä tarinan miehestä jonkinasteisen roiston, vaikka kummassakaan tarinassa mies ei ollut tehnyt mitään väärää. On nuivaa vihjata, että mies olisi parisuhteen seksiongelmien lähde. Toivottavasti tulevien ohjelmien tapausesimerkit ovat monipuolisempia.

On ilman muuta hyvä, että seksistä keskustellaan avoimesti teeveen valtakanavalla kelpo katseluaikaan. Lisää näkökulmia ja tasoja asioihin, niin paranee kummasti.

Terveisin
Tommi G. Seksualisti