7.3.2012

Kannanotto: Ympärileikkaukset kiellettävä


Alla mm. Sexpon allekirjoittama kannanotto poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista. Kannanoton lisätiedot ja linkit löytyvät Vihreän miesliikkeen sivuilta.

***
Kansalaisjärjestöt vaativat lapsille ei-lääketieteellisin perustein tehtävien ympärileikkausten kieltämistä erillisellä lailla. Pojalle tehtävä ympärileikkaus on pahoinpitelyn tuntomerkit täyttävä teko, jossa pojalta poistetaan siittimen tuntoherkimmät alueet ja lisäksi vaurioitetaan sukupuolielimen toimintamekanismia.
 
Vastasyntyneiden on todettu kokevan ympärileikkauksen aikana suurta kipua, kauhua ja turvattomuutta sekä saavan post-traumaattisia häiriöitä. Tanskassa tehdyssä väestötason tutkimuksessa on todettu ympärileikkauksen voivan aiheuttaa seksuaalisia ongelmia sekä ympärileikatulle että hänen kumppanilleen.

Ympärileikkauksella loukataan lapselle kuuluvaa suojaa fyysiseltä väkivallalta sekä riistetään häneltä oikeus päättää hänen kehoonsa kohdistuvasta peruuttamattomasta toimenpiteestä, joka uskonnollisin perustein tehtynä loukkaa lapsen uskonnonvapautta ja myös hänen päätösvaltaansa aikuisena. Jos ympärileikattu henkilö päättää aikuisena luopua uskonnostaan tai vaihtaa sitä, ei hän voi peruuttaa tehtyä leikkausta.

Vihreä miesliike ry., Profeministimiehet ry., Sexpo-säätiö, Vasemmistoliiton miespoliittinen työryhmä, Suomen Humanistiliitto sekä Miesten tasa-arvo ry. ovat hyväksyneet tämän kannanoton ei-lääketieteellisin perustein tehtävien lasten ympärileikkausten kieltämiseksi.

Aiemmin mm. Lääkäriliitto, Lastensuojelun keskusliitto ja Profeministit ry. ovat tuominneet lasten ympärileikkaukset. Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 80 % suomalaisista vastustaa niitä.

***

Lisäys: Keskustelu ympärileikkausten laillisesta asemasta on käynnistynyt kannanoton myötä muuallakin. Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala on tehnyt kirjallisen kysymyksen asiasta hallitukselle ja hän kysyy, mitä hallitus aikoo tehdä poikien oikeuksien suojaamiseksi.

Myös Lastensuojelun keskusliiton tutkija Heikki Sariola kirjoitti juuri blogin aiheesta. Hän avaa ympärileikkausten historiaa juutalaisessa kulttuurissa ja toteaa, että paluuta vanhaan ei ole. Asiaa on arvioitava nykyaikaisten oikeusnormien mukaisesti.

7 kommenttia:

Eoin kirjoitti...

Olisi mielenkiintoista tietää miten tuo allekirjoittaneiden yhdistysten joukko oikein valikoitui? Kummallisesti vasemmistolaisia puolueita ja niiden tahoja on ainoastaan kelpuutettu allekijroittajiksi.

Tommi Paalanen kirjoitti...

Allekirjoittaneiden joukko valikoitui yhteisten intressien mukaan melko spontaanisti. Porukka rajattiin kohtuullisen pieneksi, jotta kannaotto saatiin sorvattua ja julkaistua samaan aikaan julkisuudessa olleen oikeusjutun päätöksen kanssa.

Jatkossa asian taakse pyritään keräämään laajempi liitto, joten muillakin toimijoilla on mahdollisuus päästä mukaan.

Eoin kirjoitti...

Jos muistan oikein, ja varmaankin muistan, koska olin paikalla, niin Keskustanuorten liitto teki liittokokouksessaan miltei sanatarkasti samanmuotoisen päätöksen jo vuonna 2005 Turun liittokokouksessa.

Vastaisen varalle.

Pekka P. kirjoitti...

Tyhmä kysymys:

Laissa 2011/540 poistettiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vaatimus teon motiivista, ts. seksuaalisen teon määritelmä muuttui niin että lause "jolla tavoitellaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä" poistettiin.

Eikö tämä tarkoita sitä, että pippelinsilpomisessa on nykyisin myös kyse tavallisesta tai törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jolloin mm. syyteoikeus vanhenee vasta uhrin täytettyä 28 vuotta?

Tommi Paalanen kirjoitti...

Pekka P.,

esittämäsi tulkintamahdollisuus tosiaan avautui, kun lain kirjainta viilattiin. Lakiasiantuntijat ovat kuitenkin olleet skeptisiä lainkohdan hyödyntämiseen tällaisissa tapauksissa, sillä seksuaalirikoksilla oletetaan olevan jossakin määrin seksuaalinen motiivi - enää kuitenkaan rikoksen tunnusmerkistö ei riipu kiihottumisesta.

Pahoinpitely (törkeä) on yhä keskeisin rikosnimike, jos vain oikeuslaitos ryhtyisi sitä käyttämään. Erillistä lainsäädäntöä ajetaan juuri sen vuoksi, että tuomioita ei tule vallitsevan laintulkinnan mukaisesti.

Deniz kirjoitti...

Hi.
Sorry, don't speak Finnish. I am from Canada.

Do you know of any anti-circumcision groups in Finland? In particular, groups with a facebook presence?
I would like to create or encourage a facebook presence for anti-circumcision groups from other countries.
thanks,

Tommi Paalanen kirjoitti...

Hi,

Sexpo Foundation has a project called INTACT that is dedicated to decreasing the prevalence of non-medical circumcision of underage boys.

There is no FB page unfortunately, but if you want more information about the project, you may contact the coordinator Eeva Matsuuke: eeva.matsuuke@sexpo.fi