7.8.2009

Rumat suomalaiset


Eräät hyvin säntillisesti laittautuneet virolaiset naiset kertoivat minulle, että suomalaiset naiset ovat rumia. Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole kuitenkaan repiä enempää juopaa veljeskansain välille, vaan pohdiskella ulkonäkönormeja. Kysymys lienee siitä, millä perusteella ihmisiä voidaan kutsua rumiksi tai kauniiksi, ja miksi moisia arvostelmia tehdään. Keskustelu aiheesta paljasti virolaisten käsityksen tästä asiasta liittyvän erityisesti kauneudesta ja hoikkuudesta huolehtimiseen.

Lyhyessä keskustelussa mielestäni erityisen kiinnostavaa oli naisten haudanvakava asennoituminen omiin kauneuskäsityksiinsä. Heille ne vaikuttivat olevan aitoja, kulttuurista riippumattomia tosiasioita, joiden kyseenalaistaminen on turhaa, jopa mahdotonta. Puolustaakseni suomalaisia tässä maaottelussa, haluan kiinnittää huomiota siihen, että Suomessa on varsin moniarvoinen kulttuuri pukeutumisen ja kauneuskäsitysten suhteen.

Moniarvoisuuden etuihin kuuluvat erilaisten tyylien hyväksyminen osana kauneusdiskurssia ja juuri tietynlaisen ulkonäön merkityksen rapautuminen sosiaalisen hyväksynnän ehtona. Lisäksi ulkonäkönormien väljyys tukee irrottautumista ulkonäköön liittyvistä ennakkoluuloista. Mitä väljemmät normit ovat, sitä enemmän ne antavat tilaa yksilöllisyydelle.

Luulenpa, että tässä asiassa "rumat" suomalaiset vetävät lopulta pidemmän korren.

6 kommenttia:

myytinmurtaja kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!

Tuo ulkonäkömieltymysten pitäminen kiveen kaiverrettuna totuutena on vähän höpsöä sekä historiallisesta että ihan arkisestakin pespektiivistä.

Melkein mitä tahansa historiankirjaa (tietysti varsinkin kauneutta tai taidetta käsitteleviä) selailemalla huomaa, että kauneuskäsitykset ovat vaihdelleet eri aikoina roimasti. Puhumattakaan maailman eri kolkkien asukkaiden näkemyksistä!

Arkisesti taas - no, ainakin minä pidän hyvin monentyyppisiä henkilöitä kauniina tai komeina. Ihmisillä nyt vaan on erilaisia tyylejä. Sekä joku Tommy Hilfigerin mainoksesta karanneen näköinen juppi että lävistetty punkkari voivat molemmat olla todella hyvännäköisiä. Älytöntähän heitä olisi alkaa samaan muottiin survomaan.

vestigia kirjoitti...

Melkein mitä tahansa historiankirjaa (tietysti varsinkin kauneutta tai taidetta käsitteleviä) selailemalla huomaa, että kauneuskäsitykset ovat vaihdelleet eri aikoina roimasti.

Päinvastoin, minusta näyttää siltä, että 2400 vuotta vanha Afrodite on melko lähellä nykyistä kauneusideaalia. Toki pientä vaihtelua esintyy, mutta se tuntuu heijastelevan enemmän taiteilijoiden omia mieltymyksiä kuin yleisiä kauneusihanteita. Michelangelo teki naisistaan lihaksikkaita, ja Rubens käytti usein mallina 16-vuotiasta pulskaa vaimoaan. Joskus on ihailtu maidonvalkeaa povea, toisinaan pronssista rusketusta. Todellisesta rumuudesta ollaan kuitenkin aina oltu yhtämielisiä. Yksikään taitailija missään kulttuurissa ei ole erehtynyt pitämään esim. Tarja Halosen näköistä naista kauniina.

Massysin Groteski vanha nainen on tänään yhtä groteski kuin 500 vuotta sitten, samoin Da Vincin rumilukset. Myös Hieronymus Bosch kuvasi rumuutta tavalla jota nykyihmiset ymmärtävät. Esimerkkejä löytyisi loputtomiin.

Väitteet radikaalisti erilaisista kauneuskäsityksistä koskevat yleensä sellaisia kulttuureista, joissa ei ole harrastettu realistista kuvataidetta. Willendorfin "Venuksen" pyöreä ja muoto ja röpöliäinen pintä todennäköisesti kertoo enemmän teknisistä rajoitteista kuin sairaalloisen lihavuuden ja appelsiini-ihon ihannoinnista.

myytinmurtaja kirjoitti...

Vestigia, ajattelin kommentissani lähinnä miesten tyylejä. Mutta toki sama pätee naisiinkin. Tietyissä puitteissa (esim. terveys tai terveyttä jäljittelevä ulkonäkö on yleensä ihmisten mielestä kaunis) vaihtelu on ollut suurta (esim. naisten rintojen rintojen "kaunein" koko ja muoto vaihtelevat).


Kuvan Afrodite-parka ei kyllä tuollaisenaan pääsisisi Seksualistin alkuperäisessä kirjoituksessaan lainaamien suosioon:

Feministe: Another Magazine, Another Photoshopped Woman


(Jos naisten ulkonäön muutokset kautta aikain kiinnostavat, Kaari Utrion Bella Donna on kansantajuinen teos. Ja Utrion miellyttävään, viihteelliseen tyyliin kirjoitettu.)

Mikko T kirjoitti...

Huolitellut virolaiset naiset näyttävät useimmiten ruotsalaisten siskojensa karikatyyreiltä. En pitäisi sitä meriittinä.

myytinmurtaja kirjoitti...

Unohdin, että mulla oli tästä aiheesta aikaisempikin kirjoitus:

Myytinmurtaja: Sananen tyyligurulta

Nauttikaa!

文章 kirjoitti...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,85cc免費影片,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,自拍