31.7.2009

Homovapaa Liettua jo tänään!


Liettuassa ei ole homoja. Eikä Iranissa. (Ainakaan virallisesti...)

Liettuan parlamentti on keksinyt myös keinon pitää tämä asiaintila voimassa ikiaikaisesti. He ovat kieltäneet lailla homoista puhumisen lapsille ja nuorille. Myös muita vitsauksia pyritään kitkemään samalla: kiroilu, rasvainen ruoka ja moniavioisuus ovat mustalla listalla.

Tieteellinen tieto lapsen seksuaalisesta kehityksestä ja erilaisten seksuaalisten suuntautumisten synnystä ei paina parlamentaarikkojen päätöksenteossa mitään. Kunniallisuus, puhtaus ja usko jumalaan pitävät kyllä kärryt tiellä - vaikka neliskanttisilla pyörillä.

Seksuaaliterveyden maailmanjärjestö arvostelee Liettuan uutta lakia juuri siitä, mitä se pyrkii välttämään. Tiedon puute ja syrjintä ovat niitä asioita, jotka vahingoittavat lasten ja nuorten seksuaalista kehitystä, ei se että tietoa on saatavilla.

Liettuan parlamentin enemmistön mielestä ilmeisesti parhaat välineet päätöksentekoon ovat taikavarpu ja mutu-tuntuma. Olisi kiinnostavaa tietää, miten sielläpäin harjoitetaan sillanrakennusta...

5 kommenttia:

vestigia kirjoitti...

Mutta onko esim. suomalaisella pornon ikärajapolitiikalla yhtään sen vankempi tieteellinen perusta kuin liettualaisten homosensuurilla?

Onko Seksualistin tiedossa jotakin luotettavaa näyttöä siitä, että sukupuolielinten ja -aktien näkeminen vahingoittaa kehittyvää lasta?

Kari Tuominen kirjoitti...

Se mikä on "normaalia" seksuaalista kehitystä on, ainakin minun mielestä, aika pitkälle mielipidekysymys, johon tiede voi tarjota korkeintaan viitekehys-tietoa.

En ole ko. alan ammattilainen, mutta käsittääkseni lasten ja nuorten henkiseen ja seksuaaliseen kehitykseen vaikuttaa eniten lähellä olevien aikuisten tuki ja kasvatus, tai niiden puute. Ja olen ymmärtänyt asian niin, että suurin osa lapsista osaa erottaa sadun, jos sellaisen näkee.

Seksualisti kirjoitti...

Ei ole ikärajapolitiikassa sen suurempaa perustelua. 18 vuotta on monessa muussakin asiassa vain tahra paperilla, jonka oikeutuksesta jotkut pitävät pöhköyttään kiinni kuin luonnonlaista.

En ole törmännyt luotettavaan näyttöön moisesta asiasta. Ameriikassahan tällaisia tutkimuksia on tehty, mutta niissä usein ongelmana on vahingon määrittely tai sosiaalisen paineen huomiomatta jättäminen.

Lapselle koituva vahinko on tietysti osaltaan kulttuuriin kytkettyä, sillä sosiaalisen toimintakyvyn mittarina on aina toimiminen jossakin tietyssä sosiaalisessa ympäristössä.

Lasten ja nuorten seksuaalisen käyttäytymisen arviointi eroaa varmasti suuresti favelan ja USA:laisen keskiluokkaisen lähiön välillä.

Mutta jonkinlaisen absoluuttisen vahingon syntymiseen ja välttämiseen vaikuttaa varmasti eniten juuri lähellä olevien aikuisten toiminta, kuten Kari Tuominen kirjoitti.

Eli karua kohtelua kokenut lapsi voi toipua kokemuksistaan tai vastaavasti pikku jutusta voidaan tehdä traumatisoiva episodi riippuen aikuisten käyttäytymisestä.

Lady Manhattan kirjoitti...

Voi voi, kun ei tarvitse mihinkään poistua armaasta lintukodostamme, niin jo törmää homovastaisuuteen.

Kun saisi puhdistettua pöydän ensiksi täältä, voitaisiin sitten lähteä riehumaan Liettuan homojen puolesta.

Seksualisti kirjoitti...

En kiistä lainkaan, etteikö homovastaisuutta ole yhä Suomessakin runsaasti. Kuitenkin se, että asiasta säädetään lakeja ja luodaan pohja viranomaistoimille homostelua vastaan, on merkki laajamittaisen sortokoneiston rakentamisesta. Ongelman magnitüüdi on siis eri.