31.1.2011

Moraalipaatosta Lapin seksibisneksestä


Mainostelevisio numero kolmen 45 minuuttia ohjelmissa on puitu tammikuun aikana Keminmaalla käynnissä ollutta seksikauppaa. Ensimmäinen ohjelma (12.1.) oli toteutettu paljastusreportaasin tapaan. Toisessa ohjelmassa (27.1.) käsiteltiin ensimmäisen ohjelman palautetta. Sen kohokohtana oli seksin suurostaja Penttisen näkemykset.

Kummassakin ohjelmassa oli samanlainen huolta puhkuva sävy kuin poliisi-tv:ssä konsanaan. Toimittaja Raija Kantomaan keskeisenä kysymyksenä kautta linjan oli "miksei tähän puututa?" Häntä ei kuitenkaan kiinnostanut puuttua naisten huonoon kohteluun tai Lapin miesten yksinäisyyteen, vaan seksikauppaan ylipäätään. Tutkivaksi journalismiksi toimittajan linjaus oli harvinaisen yksinkertainen ja typerä.

Toimittajalle ei ollut mikään ongelma värittää tarvittaessa haasteltavien mielipiteitä. Esimerkiksi sisäministeriön virkamiehen suuhun soviteltiin kovasti seksin oston täyskieltoa, vaikka hän itse esitti kaksi nykytilannetta selkeämpää vaihtoehtoa, joko kieltämisen tai sallimisen, eikä esitellyt kumpaakaan parempana vaihtoehtona.

MTV3:n verkkosivuilla tehtiin vielä likaisempi temppu Penttiselle. Häntä käsittelevä juttu otsikoitiin vääristellyllä sitaatilla "Maksullinen seksi on kuin vessassa käyntiä", vaikka Penttinen selkeästi piti seksiä perustarpeena ruoan, juoman ja vessassa käynnin ohella.

Myös ohjelmissa vilahtaneille oikeusministerille ja poliisin ylipäällikölle tuntui olevan tärkeää, että seksikauppaan puututaan jollakin tavoin riippumatta siitä, onko se lain mukaista vai ei. Keskustelun fokuksessa ei ollut mahdollisen kaltoinkohtelun tai muiden epäkohtien ratkaiseminen, vaan puuttuminen jonkinlaisena kirkasotsaisen kunnon kansalaisen velvollisuutena.

Puuttuminen on ajattelutapa, joka perustuu moralistiseen ylemmyydentunteeseen ja haluun kyykyttää moralistin mielestä epäsopivasti toimineita ihmisiä. Kuvaavaa on, että puuttumisnäkökulmaa esitelleet eivät juurikaan eritelleet seksin myyntiä sinänsä erilaisista siihen liittyvistä hyväksikäytön muodoista. Sen sijaan pahikseksi maalattu Penttinen oli miltei ainoana huolissaan seksin myyjien voinnista.

Penttistä voi kutsua harvinaisen rohkeaksi mieheksi, sillä seksin ostaja on monen mielikuvissa jotakuinkin hitleriin verrattavissa oleva pahis. Tämä siitäkin huolimatta, että seksin ostamisessa ei ole mitään moraalisesti kyseenalaista. Kuten Penttinenkin toteaa, seksin ostamisen motiivi on pääsääntöisesti seksin ja läheisyyden kaipuu. Sitä tuskin tarvitsee pahuudeksi nimittää.

45 minuuttia ohjelman hutkiva journalismi on tällä kertaa todella hakoteillä, sillä ohjelman väitteet ovat hurjassa ristiriidassa aihetta koskevan tutkimuksen kanssa. Lapin yliopiston tutkijan Pia Skaffarin mukaan idän seksin myyjän eivät ole paritusrikollisuuden uhreja, vaan tavallisia naisia, jotka etsivät lisätuloja seksin myynnistä. Vaikka ohjelma haastatteli Skaffaria, siinä ei hiiskuttu mitään Skaffarin tutkimustuloksista.

Journalismin objektiivisuus vaikuttaa olevan toimittaja Kantomaalle joko pelkkä rasite hänen henkilökohtaisella ristiretkellään tai sitten liian vaativa haaste. Pitäisiköhän hänen siirtyä vähän yksinkertaisempiin hommiin esimerkiksi tosi-tv -juontajaksi.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toimittajat eivät mitenkään voi olla asiantuntijoita kaikissa aiheissa joista he tekevät juttuja, ja siksi jutut useinkin on tehty asiaan ensi kertaa tutustuvan henkilön näkökulmasta.

Siihen näkökulmaan kuuluvat moraalinen järkytys/närkästys, oudoksunta, käsiteltävän asian tärkeyden väheksyntä, yleensäkin kyvyttömyys hyväksyä käsiteltävää asiaa.

Hihaton kirjoitti...

Toimittajan objektiivisuus ja ammattitaito näkyy juuri siinä, paljonko niitä järkytyksiä ja närkästyksiä päästää tekstiin asti. Uutisten tarkoitus on (no, pitäisi olla) esitellä asiat mahdollisimman puolueettomasti, ei lietsoa paniikkireaktioita ja jeesustelua. Sitä voi harrastaa kolumneissa ja blogeissa, jos kokee tarvista.

Alkuperäisestä asiasta olen Seksualistin kanssa samoilla linjoilla, en näe asiassa moraalista ongelmaa. Ihmisten taloudellinen ahdinko ajaa heidät McDonald'siin, Lidlin kassalle ja siivoamaan vessoja, eikä siinä nähdä vikaa, mutta jos joku päättää elättää itsensä prostituutiolla, pitää heti "tehdä jotain".

Mitenhän lie sitten, tekisikö sitä itse parin tonnin eteen mieluummin viikon panohommia vai raataisiko vuorotöissä Mäkkärillä...

Tomi kirjoitti...

Nykyinen laki on täysin torso, ja se poliisien mukaan suojelee parittajia.

Paras ratkaisu olisi luultavasti laillistetut bordellit, mutta nykyisessä feministisessä ilmapiirissä ne tuskin tulevat kysymykseen.

Seksualisti kirjoitti...

Kiitos Hihaton, veit sanat suustani.

45 minuuttia esiintyy tutkivana journalismina ja sillä on kokenut ja suurehko toimitustiimi. Kantomaa itse on kokenut toimittaja.

Tällaisen porukan ei pitäisi syyllistyä toimittajan työn peruskömmähdyksiin edes tunteita herättävän aiheen edessä.

Joakim kirjoitti...

"Lapin yliopiston tutkijan Pia Skaffarin mukaan idän seksin myyjän eivät ole paritusrikollisuuden uhreja, vaan tavallisia naisia, jotka etsivät lisätuloja seksin myynnistä."

17 haastateltavan otos tuskin on riittävä tuollaisen päätelmän tekemiseen.

Seksualisti kirjoitti...

Skaffarilla on johtopäätöksensä tukena muutakin aineistoa. Tämä tiivistelmä kertoo vähän lisää:

http://www.ulapland.fi/?DeptID=18521