21.6.2010

Sadomasokismi ja väkivalta


Malmössa on parhaillaan käynnissä esitutkinta tapauksesta, jossa 16-vuotias tyttö ja 32-vuotias mies harrastivat sm-seksiä.
Uutisen mukaan tyttö oli itse lähestynyt miestä kirjeitse ja pyytänyt itseään "hyväksikäytettävän ja nöyryytettävän". Myöhemmin tytön sukulaiset veivät tapauksen poliisille saatuaan tietää tapahtuneesta.

Jutusta tekee erityisen kiinnostavan se, että tapauksen syyttäjä haluaa selvittää, missä menevät yhteiseen suostumukseen perustuvan väkivallan rajat. Nyheter24:n uutisessa mainitut häkissä pitäminen, piiskaaminen ja nänninipistimet eivät tosin vielä kovin pitkälle väkivallan alueelle ulotu.

Valitettavasti tapauksen asiallista käsittelyä varjostaa henkilöiden välinen ikäero, joka ainakin verkkokeskustelussa tulee toistuvasti pääasiaksi itse sadomasokismin sijaan. Kuitenkin lain mukaan 16-vuotias on täysin vapaa päättämään omasta seksuaalisuudestaan. Ruotsissa "suojaikäraja" on vuoden Suomen vastaavaa alempi: 15-vuotta.

Sadomasokistisen seksin rinnastaminen väkivaltaan perustuu yleensä väärinymmärrykselle ja seksiä koskeville ennakkoluuloille. Väkivaltakeskustelu käynnistyy sadomasokistisen seksin yhteydessä todella pienistä asioista, vaikka yhteiskunnassamme harjoitetaan täysin sallitusti vapaaottelua ja jääkiekkoa - Duudsonien sekoiluista puhumattakaan...

Ennakkoluuloista kertoo myös äskettäin mediassa ollut hässäkkä kristillisdemokraattien kansanedustaja Leena Rauhalan reaktioista wiccalaisuudesta kertovaan nuortenkirjasarjaan. Rauhala nosti erityisesti esille sarjan ensimmäisessä osassa esiintyneet muutamat viittaukset alastomuuteen ja sadomasokismiin. Kaj Sotala vastasi hänelle erinomaisesti (ja varsin pisteliäästi), että sadomasokismin mainitseminen tuskin turmelee teini-ikäisiä - sen sijaan seksuaalisuudesta - myös sadomasokismista - olisi keskusteltava nuorten kanssa mahdollisimman avoimesti.

Kristillisdemokraateille ja muille sadomasokismistä peljästyneille olisi saatava teroitettua, että vapaaehtoiset seksileikit eivät ole väkivaltaa. Eivät, vaikka niihin liittyisi nöyryyttämistä tai ruumiin kurittamista. Mikäli vakavia pysyviä vammoja ei tuoteta, niin jokaisella on oikeus käyttää omaa kehoaan haluamallaan tavalla, vaikka joitakuita muita toiminta kummastuttaisikin.

6 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Niinpä. Ihmiset kurittavat vartaloaan niin kuntosalilla kuin eri urheilulajeissakin - ja ihan varmasti sattuu. Mutta jos kipu tuo seksuaalista nautintoa, niin "herranjestas, sehän on ihan kauheaa!" (Ja länsimaisten kauneusihanteiden saavuttamiseksi harjoitettu ruumiin kurittaminen on kuitenkin ihan ookoo..) AAARGH!

Michael Halila kirjoitti...

Hauskaa tuossa oikeusjutussa on nimenomaan se, että jos mies tuomitaan, niin mikä on nyrkkeilyn tai jääkiekon status? Eikö niistäkin tule silloin laittomia, koska esimerkiksi nyrkkeilyottelun osanottaja ei saa suostua tapahtumaan?

Tomi kirjoitti...

Sadomasokismi on jollain tavalla hyväksyttävää suurenyleisön silmissä, jos mies on alistuva osapuoli. Tällöin se on vain vähän naurettavaa tai säälittävää.

Mutta, jos nainen on alistuva, niin monella nousee karvat pystyyn, johtuneeko mieleyhtymästä perheväkivaltaan.

Veikkaan, jos kolmekymppinen nainen olisi dominoinut 16v poikaa ei kohua olisi syntynyt.

Anonyymi kirjoitti...

Blogisi aihepiiriin liittyen:
http://www.vartti.fi/artikkeli/1b1100a7-de79-489f-8cdd-00b3987243ee

Anonyymi kirjoitti...

Niillä ihmisillä jotka vastustavat SM-seksiä väkivaltaisuuden perusteella mutta ovat sitä mieltä että Duudsonit ja vastaavat ovat ihan jees on ongelma seksin, ei väkivallan suhteen.

Vähän samaan tapaan kuin ihmisillä jotka vastustavat pornoa esineellistämisen vuoksi mutta joilla ei ole mitään ongelmaa toimintaelokuvien ja kassaneitien kanssa on ongelma seksin eikä esineellistämisen suhteen. Tästähän tässä blogissa on aiemmin puhuttukin.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä aihetta on nyt sivuttu kotimaisessa kirjallisuudessa, kun markkinoille putkahti INTO-kustannukselta Kipukynnys niminen teos. Kirja kertoo sadistimiehen ja masokistinaisen seksisuhteesta ja sen väitetään perustuvan todellisuuteen.
Minkäköhänlainen älämölö tästä tulee, ja haetaanko kohta salanimen taakse piiloutuneita (miksiköhän?) tekijöitä tuomiolle väkivaltaisista seksimeiningeistään.