25.2.2010

Mätä omena?


Apple kaivaa maata jalkojensa alta kiristäessään sensuuripyrkimyksiään. Yhtiön markkinointipäällikkö Phil Schiller paljasti Applen kortit perustellessaan tiukkoja sisältörajoituksia: "perheet ja lapset ensin." Tämä linja on hänen mukaansa otettu, koska Applelle on valitettu naisia alentavasta ja lapsille sopimattomasta sisällöstä.

Violet Blue kertoo omenan linjan olevan tavattoman tiukka: ei uimapukuja tai paljasta pintaa. Jopa taitoluisteluasuiset naiset määritellään seksuaaliseksi sisällöksi ja täten sopimattomaksi. Tällaisen perustelu perhearvoilla vaikuttaa aika hataralta. Kyse on hysteerisestä seksikammosta, joka on saavuttanut naurettavat mittasuhteet.

Luultavasti Applen moraalinvartijat toivovat, että perheet syntyisivät sopimusavioliitoilla ja lapset puhtoisella koeputkimenetelmällä, jotta ei tarvitsisi kestää mitään inhottavia viittauksia alhaisiin ruumiillisiin toimintoihin ja haluihin...

Elämänvastaisen ja kieroutuneen seksikäsityksen lisäksi inhottavaa Applen toiminnassa on pyrkimys keskusjohtoiseen sensuurijärjestelmään. Hyvin toimivien laitteiden ja medioiden tärkeä arvo on siinä, että ne mahdollistavat yksilöllisen käyttökokemuksen sekä helpottavat ja tehostavat halutun sisällön löytämistä ja käyttöä. Nyt Apple pyrkii pilaamaan juuri tämän mahdollisuuden sanelemalla, mitä käyttäjä saa haluta.

Toivottavasti tämänkaltaiset diktaattorin elkeet höykyttävät rajusti yhtiön markkina-asemaa. Itse olen päättänyt pysytellä kaukana Applen tuotteista - vaikka ne ovatkin mukavia käytettäviä - niin kauan kun he kuvittelevat tietävänsä paremmin, mihin minä niitä haluan käyttää.

13 kommenttia:

Ketunkivi kirjoitti...

Viktoriaaninen omena. Ei saa syödä eikä kuoria. Paitsi ehkä pimeässä peiton alla kun kukaan ei näe eikä tiedä.
Siinäpä tervettä asennekasvatusta lapsille.

Mikko T kirjoitti...

Jos kyseiset palvelut ovat oikeasti seksistisiä, en oikein pysty näkemään niitä hyvänä brandin rakentamisena nykymaailmassa. Jos taas palvelut eivät ole seksistisiä ja ongelmana on alastomuus ja seksi, en pysty näkemään kieltoja hyvänä brandin rakentamisena.

Tuosta H:n "One kind of excitement" -blogista. Tykkään valtaosasta blogin sisältöä. Se ei kuitenkaan ole kiinnostavaa, että tykkään, vaan se, että miksi tykkään. Siitä, että miksi tykkään on itse asiassa suora linkki tuohon ensimmäiseen kappaleeseen ja siihen minkä pitäsi olla hyvää brandinrakentamista "valistuneessa" maailmassa.

Seksi on kulttuuria ja en ole ollenkaan vakuuttunut, että pornokulttuuri on yhtään sen oikeampi seksikulttuuri kuin se sallittu juutalais-kristillis-muhamettilais-freudilainen.

myytinmurtaja kirjoitti...

Kuten MikkoT sanoi.

Eiköhän tuossa ole kyse siitä, että Apple on tajunnut, mistä kana pissii: n prosenttia (n = nähtävästi tarpeeksi suuri prosenttiluku) Applen asiakkaista tosiaankin on niitä naisia. Hyvä, että tunnustavat väriä.

NaisKuluttajana arvostan itsekin Applen rohkeaa linjaa. Erinomaista palvelua. Suosin tulevaisuudessa heitä elektroniikkahankinnoissani.


(Toinen vaihtoehto olisi tietysti koodata laitteeseen niiden tissinheilutusohjemien lisäksi myös niitä pinkeitä pippelinheilutusohjelmia, naisväen silmien iloksi. Tämäkin vaihtoehto toki toimisi minulle. Hyrr, hyrr.)

myytinmurtaja kirjoitti...

Feministing: Need a hymen? There's an app for that!

Seksualisti kirjoitti...

Myytinmurtaja, arvostatko todella aidosti sellaista laitevalmistajaa, joka käyttää järjestelmäänsä sisältöjen sensuroimiseen omien arvojensa mukaisesti. Arvostatko oikeasti Isonveljen valvontaa?

Olisiko hyvä, jos vaikkapa Blogger päättäisi estää seksistä puhumisen taikka sulkea feministiset blogit arvojensa vastaisena?

Eino Empaatti kirjoitti...

MM: "Eiköhän tuossa ole kyse siitä, että Apple on tajunnut, mistä kana pissii: n prosenttia Applen asiakkaista tosiaankin on niitä naisia."

Jos tässä nyt tosiaan olisi feministinen (tai feminististä esittävä) agenda kyseessä, miksi Apple sitten jätti esim. Playboyn sisällöt rauhaan?

Seksualisti kirjoitti...

Playboy maksoi riittävästi?

myytinmurtaja kirjoitti...

Seksualisti: Minusta MikkoT kommentoi tähän hyvin:

"Jos kyseiset palvelut ovat oikeasti seksistisiä, en oikein pysty näkemään niitä hyvänä brandin rakentamisena nykymaailmassa. Jos taas palvelut eivät ole seksistisiä ja ongelmana on alastomuus ja seksi, en pysty näkemään kieltoja hyvänä brandin rakentamisena."

Seksikkäät sovellukset ovat söpöjä ja kivoja. Lisää niitä, myös heteronaisille! Sen sijaan seksistiset (tässä: nimenomaan naisia dissaavat. Miesten kropathan taisivat olla samassa neitseellisessä turvassa kuin aina) aineistot laitteessa ovat vittuilua naiskäyttäjiä kohtaan.

Niiden sovellusten käytettäviksi jättäminenkin olisi ollut linjanveto.

myytinmurtaja kirjoitti...

EE: "Jos tässä nyt tosiaan olisi feministinen (tai feminististä esittävä) agenda kyseessä, miksi Apple sitten jätti esim. Playboyn sisällöt rauhaan?"

Kuka Applen feminismistä tai sen puutteesta on mitään puhunut? Minä puhun vain siitä, että Apple näkee ja myöntää, kuka niille leivän maksaa. Ja kunnioittaa asiakkaitaan. Teko voi olla feministinen, vaikka sen ponnin on todennäköisesti ihan vaan raaka raha.

Playboy nyt varmasti maksoi riittävästi.

Eino Empaatti kirjoitti...

MM: "Minä puhun vain siitä, että Apple näkee ja myöntää, kuka niille leivän maksaa. Ja kunnioittaa asiakkaitaan."

Minun pointtini taas oli enemmän se, että nyt kun Apple ei hyväksy appleissaan minkäänlaista paljasta pintaa (ei edes "miehiä bikineissä") tai mitään seksiin vihjaavaakaan, paitsi erään selvästi miehille suunnatun eroottisen brandin, kokonaissaldo ei olekaan naisille kovin edullinen: seksikkäitä sovelluksia on jaossa vain miehiseen makuun.

Seksualisti kirjoitti...

Minä en ole puhunut tästä asiasta feminismiin liittyvänä kysymyksenä, vaan markkina-asemaansa hysteerisesti vartioivan yhtiön konservatiivisuudesta ja seksikammosta.

Minusta feministiset argumentit ovat tässä aika heikkoja, kun Apple kieltää voimistelijoiden kuvia ja kirosanoja. Kyse on hysteerisestä yrityksestä taipua jonkinlaiseen vinksahtaneeseen "korrektiuteen".

Kritisoin siis mielivaltaista vallankäyttöä, sensuuria ja moralismin integroimista tiedonhallintajärjestelmiin. Kuten tavallista, seksuaaliseksi tulkittava sisältö on taas nimetty kaiken pahan lähteeksi. Tällaisen pipipäisyyden kritisointi on yleensä myös feminismin agendalla. En oikein ymmärrä, miten myytinmurtajan keloissa mielivaltainen sensuuri ja emansipaatio käyvät yksiin.

Ketunkivi kirjoitti...

Yksinkertainen suomalainen tässä vain ihmettelee, mitä tekemistä paljaalla iholla on erotiikan ja seksin kanssa? Applen johto pitäisi kutsua käymään suomalaisessa saunassa. Vaikka tuossa naapurissa Harjutorin saunassa...

Kokeilijat kirjoitti...

En usko, että kyseessä olisi jonkinlainen paluu viktoriaaniseen aikaan tai edes yritys. Perheet ja lapsetkin ovat vain tekosyitä. Kyse on rahasta. Kaikki ihmiset rakastavat seksiä ja paljasta pintaa, valitettavasti vain keski-ikäinen (ja vaurain) enemmistö on niin tekopyhä, että sen vääristynyt moraali on otettava huomioon, kun miljardipäätöksiä tehdään. Toistaiseksi.