9.3.2008

Naistenpäivä - mikä se on?


Naistenpäivän jälkeisessä todellisuudessa liikkuu outoja myhäileviä olentoja, jotka jatkavat jaaritteluaan verkon ihmeellisillä värähtelytaajuuksilla. Mutta naiset, nuo vaikeasti määriteltävät feminiinisen olemisen tyylittelijät; nuo ihanat, kiinnostavat, kauhistuttavat, pelottavat, alistetut ja alistajat - mitä ne ovat? Tietääkö Butler? Tietääkö Laasanen? Tietääkö kukaan?

Ovatko he biologisen luokitteluperusteen vankeja, kulttuurisen merkinannon ilmavia ailahduksia, universaalikiistan ympäripyöreitä yleiskäsitteitä? Miksi meitä kiinnostaa, ketkä ovat miehiä ja ketkä naisia? Miksi haluamme luokitella ihmisiä niin tiukasti, että vanne meinaa kuristaa hengiltä ne, jotka eivät luokitteluun halua tai voi alistua?

Ihminen luokittelee, lajittelee, asettelee ja säätelee. Onko kuitenkin käynyt niin, että aika on ajanut sukupuolten luokittelujen ohitse? Miesten ja naisten erilaiset roolit olivat ymmärrettäviä vielä vanhaan aikaan. Nyt kone kyntää ja nostaa, tutteli ruokkii lapset ja keskoskaappi tekee kohdun virkaa. Kulttuurimme edellytykset ovat vieneet sukupuolten perinteisiltä roolijaoilta pohjan. Se tekee kipeää hidasliikkeiselle mentaliteetille.

Kuitenkin kiinnostus toisenlaisiin ruumiisiin on säilynyt. Jos ruumiin ominaisuudet eivät meitä kiihottaisi, olisimme kaikki omniseksuaaleja, joille tärkeintä olisi persoonallisuus. Koska ruumiilla on kuitenkin suuri rooli kiihkomme herättäjänä, kiinnostaa meitä myös se, millainen tuo ruumis on. Seksuaaliset identiteetit voivat olla kulttuurimme rakennelmia, mutta voiko himo olla kulttuurin tuotetta?

Biologeille on päivänselvää, että himo on lisääntymisvietistä syntynyttä. Se, mihin ihminen viettejänsä ohjastaa, on hänen oma asiansa. Kummallista on se, että kautta aikojen meidän kulttuurimme ovat sekoittaneet piinkovia moraalisia uskomuksiaan erilaisiin himon toteutumiin. Suvut ovat hallinneet maita, ja näitä sukuja on hallittu säätelemällä jälkeläisten saantia. Moraaliset uskomukset ovat kiinnittyneet taloudellisiin kysymyksiin ja valtaan.

Ydinkysymys kuuluukin, miksi yhteiskunta, jossa suku ei enää ole tärkein vallankäytön taho, edelleen pitää vallalla entisaikojen seksuaalimoraalia ja uskomuksia sukupuolten välisistä välttämättömistä roolieroista? Mistä johtuu nykykulttuurimme seksuaalimoralismi? Pelkäävätkö ihmiset niin paljon perinteestä irrottautumista, että mieluummin sulkevat silmänsä vapaudeltaan ja tukeutuvat Sääntöön, Tapaan ja Tavalliseen?

Pohdiskellen naistenpäivän jälkeisessä todellisuudessa...

6 kommenttia:

timppa kirjoitti...

"Ydinkysymys kuuluukin, miksi yhteiskunta, jossa suku ei enää ole tärkein vallankäytön taho, edelleen pitää vallalla entisaikojen seksuaalimoraalia ja uskomuksia sukupuolten välisistä välttämättömistä roolieroista? Mistä johtuu nykykulttuurimme seksuaalimoralismi?"

Hetkinen, hetkinen... Eikö olisi kiinnostavampaa kysyä, että miksi "entisiaikojen seksuaalimoraalista" ja sukupuolirooleista pitäisi irtautua? Onko jotain parempaa tilalle ja tulemmeko siitä onnellisemmiksi?

Seksualisti kirjoitti...

Miksi entisaikojen seksuaalimoraalista pitäisi irtautua?

Vastaan:
- jotta ihmiset voisivat toteuttaa seksuaalisia halujaan muiden asiaan tarpeettomasti sekaantumatta
- jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ei tarvitsisi hävetä halujaan ja tekojaan
- jotta ihmisiä ei halveksuttaisi, väheksyttäisi, syyteltäisi, paneteltaisi, pahoinpideltäisi tai tapettaisi sen takia, että he haluavat toisenlaista seksiä kuin utelias sivustakatsoja
- jotta sukupuoliroolit eivät ajaisi meitä alistamaan tai alistumaan perusteettomiin vaatimuksiin ja oletuksiin vain sen tähden, millainen ruumiimme on
- jotta voisimme solmia ihmis- ja seksisuhteita ilman, että vallankäyttäjät (kuten kirkko, media tai moralisoiva yhteisö) pyrkisivät painostamaan meitä tiettyihin valintoihin.

Perinteisen kristillis-konservatiivisen moraalin sijaan voisimme keskittyä pitämään aidosti arvossa yksilön itsemääräämisoikeutta seksiasioissa, seksuaalisuuden monimuotoisuutta ja mahdollisuutta valita erilaisista ihmissuhdetyypeistä itselleen paras mahdollinen.

- Tommi Seksualisti

timppa kirjoitti...

Siis niin, että jokainen voi tehdä seksuaalisuutensa kanssa vapaasti mitä huvittaa kunhan ei vahingoita toisia?

Voihan se joidenkin eloa helpottaa. Mutta sitä olen usein ihmetellyt, etteikö lainkaan noteerata sitä, että seksuaalimoraalin höltyminen tai katoaminen ahdistaa suurta määrää ihmisiä?

Miksi traditiot ja perinteet halutaan nähdä kiusana, vaikka ne ovat myös ihmisten tuki ja turva?

Kysyn edelleen, että lisääkö se elämämme onnellisuutta, kun avioliitto- ja perheinstituuio uhrataan seksuaalisen vapauden alttarilla?

-timppa konservatiivi

pena kirjoitti...

kappas tommi seksualisti.

jos olisitte heti kertoneet olevanne homopari jonka teksti kumpuaa yhteiskunnassa kokeneistanne vääryyksistä, näkökulmaa olisi paljon helpompi sympata.

nyt kauhean hienot akateemiset pyörittelynne konstruktiivisesta sukupuolesta ovat täysin irrallaan meidän tavallisten heteroiden seksikokemuksista. siksi ainakin itselläni nousevat karvat pystyyn.

luulen että tuolla tavalla teette pikemminkin enemmän hallaa kuin hyötyä omalle asiallenne.

Seksualisti kirjoitti...

Timppa, ei kai ketään tai mitään tarvitse ryhtyä uhraamaan. Ei mikään estä utooppisessa tulevaisuudessa ihmisiä solmimasta avioliittoja ja toimimasta näin omien mieltymystensä mukaisesti.

Yhteiskunnan tukemana virallisena instituutiona sen voisi hyvinkin lakkauttaa. On hyvä kysymys, millä perusteella valtio tukee vain yhdenlaista ihmissuhdemuotoa toisten kustannuksella.

Traditio on yhden tuki ja toisen kiusa. Oikeudenmukainen valtio ei ota puolia asioissa, jotka eivät ole moraalisesti tai yhteiskunnan toimintaedellytysten kannalta kovinkaan merkityksellisiä.

***

Pena, mielenkiintoinen psykoanalyysi! Luulin, että homottelua kuulee enää nykyään peruskouluissa.

Kerro vielä, mikä yhteys olettamillasi seksuaali-identiteeteillä on näkemyksiemme ja argumenttiemme esittämiseen?

Kerro myös, mikä täsmälleen ottaen on se asia, jolla teemme hallaa omalle asiallemme? Jäi vähän epäselväksi.


- Tommi Seksualisti

Anonyymi kirjoitti...

Jospa kaikkia maailman ihmisiä ei kiinnosta paneskella ympäriinsä, vaan suuri osa pitää seksiä kauniina, tärkeään ihmissuhteeseen kuuluvana asiana...Jos sinua kiinnostaa ympäriinsä nussiminen, älä oleta että kaikkia muita kiinnostaa.
Kannatan kyllä ajatustasi siitä että sukupuolirooleista pitäisi päästä irti. Miestenkin tulisi uskaltaa olla tunteellisia ja herkkiä, enemmän naisten kaltaisia :)