10.10.2012

Avoin kirje Väestöliiton hallitukselle ja johdolle


TV 1 lähetti 24.9.2012 MOT-ohjelman, jonka mukaan Väestöliiton ylilääkäri Dan Apter oli ympärileikannut pienen pojan äidin tietämättä ja vastoin tämän tahtoa. Tapaus on parhaillaan hovioikeudessa. Väestöliitto otti kantaa asiaan 25.9.2012, heti tv-ohjelman jälkeisenä päivänä. Kannanoton mukaan ”Väestöliitto ei vastusta poikien ympärileikkausta, kun se liittyy uskonnollisiin ja kulttuurisiin traditioihin.”

Ympärileikkaus altistaa lapsen tarpeettomille riskeille ja haitoille, kun se tehdään ilman lääketieteellisiä perusteita vanhempien uskonnollisten tai kulttuuristen käsitysten vuoksi. Viime aikoina on uutisoitu ympärileikkausten komplikaatioiden aiheuttamista kuolemantapauksista mm. Yhdysvalloissa ja Norjassa. Miehet ovat myös kertoneet kärsivänsä leikkauksen aiheuttamista haitoista kuten peniksen arpeutumisesta, tunnon menetyksestä ja jopa koko peniksen amputaatiosta.

Väestöliitto sallii pojan ympärileikkaamisen, kun sen tehdään ”asianmukaisen lääketieteellisen koulutuksen saaneen terveydenhuoltohenkilöstön suorittamana”. Leikkauksen tekijän osaaminen ei poista ympärileikkausten eettisiä ongelmia eikä riskejä. Väestöliitto tuskin sallisi tyttöjen ympärileikkauksien tekemistä vastaavilla ehdoilla. Miksi pojat eivät saa samaa suojelua kuin tytöt?

Väestöliitto esiintyy verkkosivuillaan seksuaaliterveyden edistäjänä, joka pyrkii ehkäisemään lasten kaltoinkohtelua ja kannattaa lasten ja nuorten seksuaalioikeuksia. Miten lapsen terveen peniksen silpomisen salliminen sopii näihin arvoihin? Miten Väestöliitto vastaa niille pojille ja miehille, jotka kärsivät silpomisen haitoista koko ikänsä?

Tommi Paalanen
Sexpo-säätiön hallituksen puheenjohtaja


3 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus.
Ainoa syy, että miksi poikien silpominen on sallittu Suomessa on se, että muutkin kuin muslimit harrastavat sitä.
Tyttöjen silpominenhan kiellettiin heti, koska vaikutusvaltaiset eivät sitä harrastaneet.

Juutalaisten vaikutusvalta näkyy jenkeissä jopa lääkärijärjestöjen suosituksissa,

Kohlea kirjoitti...

Tämä linkki ei liity postaukseesi, mutta blogin aihepiiriin kylläkin.

http://www.huffingtonpost.ca/2012/10/11/amanda-todd-teen-bullying-suicide-youtube_n_1959668.html?1349996156&utm_hp_ref=canada#slide=more256422

Minussa ainakin tämä sai aikaan vahvan inhoreaktion. Miten voi olla, että vielä tänä päivänä yksi webbikameran kuva rinnoista voi johtaa tuollaiseen tapahtumien ketjuun? Ei omaa alastonta vartaloaan pitäisi joutua häpeämään niin, että muiden näkemänä se syöksee tuollaiseen luisuun. Eikö voitaisi suhtautua näihin asioihin jo rennommin ja antaa huorittelun ja leimaamisen olla :(.

Tommi Paalanen kirjoitti...

Kulttuuri, jossa alastomuus on noin iso asia, on ilman muuta yksi ongelmien pesä. Valitettavasti kulttuuri ei kuitenkaan muutu hetkessä ja siinä kasvava joutuu välttämättä suhteuttamaan itsensä kulttuurin vaatimuksiin. Jos ei ole vahva ja itsenäinen, kulttuurin normit voivat olla musertavia.

Linkin tapauksessa tosin voi olla kyse paljon muustakin. Yksityiskohdat kun ovat median välittämiä ja peräisin henkilöltä itseltään ja verkkokeskusteluista. Paha sanoa, mitä oikeasti on tapahtunut - reaalitodellisuudessa ja henkilön pään sisällä.