18.4.2012

Kartalla seksistä!


RFSU julkisti tiistaina (17.4.) seksuaalikasvatusvideon Kartalla seksistä. Se on suomennos 2010 julkaistusta Sex på kartan -videosta, joka on saanut Ruotsissa sekä opettajilta että nuorilta erinomaista palautetta.

Kartalla seksistä on suorapuheinen, selkeä ja positiivinen puolituntuinen animaatio seksuaalisuuden perusasiosta ja seksielämän aloittamisesta. Se käsittelee niin terveysasioita kuin seksitapoja ja nautintoakin. Erityistä siinä on se, että seksi esitellään hyvänä, iloisena ja monimuotoisena asiana ilman kieltoja tai toppuuttelua.

Elokuvan julkistustilaisuudessa puhunut Hans Olsson Sex på kartanin tuotantotiimistä totesi, että he halusivat tarkoituksella välttää perinteistä negatiivissävyistä terveysvalistusta ja valitsivat iloisen nautintoa ja seksuaalioikeuksia korostavan näkökulman.

Uusi näkökulma on todella tervetullut suomalaiseen seksuaalikasvatukseen. Perinteinen terveysvalistus näkee seksin ongelmien, uhkien ja vaikeuksien alueena. Elokuva puolestaan esittelee mahdollisuuksia, iloa, nautintoa ja osaamista. Lisäksi siinä otetaan hienosti huomioon ihmisten erilaisuus niin seksitavoissa kuin seksuaalisessa suuntautumisessakin.

Välittömästi käynnistynyt julkinen keskustelu on tavanomaista seksuaalikasvatuksen ympärillä vellovaa vähällä tiedolla ja ymmärryksellä käytävää nahistelua. Yllätyksellisempää on Vanhempainliiton tyly kielteinen kanta elokuvaa kohtaan. Liiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila syyttää RFSU:ta "pinnalliseksi kaupustelijaksi", joka koettaa edistää kaupallisia intressejään lasten ja nuorten kustannuksella. 

Kurttilalta lienee unohtunut, että liiketoiminnastaan huolimatta RFSU on maailman vanhin seksuaalikasvatusta edistävä asiantuntijajärjestö, josta moni maa on ottanut oppia seksuaalikasvatusta rakentaessaan.

Kenen etua Vanhenpainliitto oikein ajaa? Kannanoton perusteella vaikuttaa siltä, että liittoa kiinnostaa enemmän omien arvokäsitystensä pönkittäminen kuin lasten ja nuorten etu tai asiallinen keskustelu seksuaalikasvatuksesta. Liitto yrittää esiintyä kaikkien vanhempien äänitorvena, mutta onneksi aktiivien mielipide ei ole kaikkia vanhempia edustava.

Seksuaalikasvattajien keskuudessa niin Suomessa kuin maailmallakin on todettu, että suora, selkeä ja häpeilemätön materiaali ja keskustelutapa toimii seksuaaliasvatuksessa parhaiten. Tästä on esimerkkinä mm. Hollannin linja - varhain, paljon ja suoraan - sekä Britanniassa tehdyt uudet avaukset tällä rintamalla ja Yhdysvalloissa monet sikäläisen häveliäisyyden kriitikot katsovat Euroopan avaramielistä seksuaalikasvatusta kaihoten.

Myös julkistamistilaisuudessa kuullut 8-luokkalaiset nuoret kannattivat yksimielisesti ja auliisti elokuvan tapaa käsitellä seksuaalisuutta. Taitaa olla niin, että seuraava seksuaalikasvatuselokuva pitääkin suunnata umpimielisille vanhemmille...

***

Aihetta on käsitelty myös Ilta-Sanomissa, Iltalehdessä, Uudessa Suomessa, Nelosella ja Rönsy-blogissa. Kotimaa 24 kiinnittää huomiota siihen, että elokuvan lesbotyttö on nimetty Anniksi. Liekö tämä vastaveto inhottavan Älä-alistu -kampanjan Annin näkemyksille homoseksuaalisuudesta?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksi ihmeessä julkisen sektorin pitäisi tuottaa kaikki opetusmateriaali kuten sosialismissa? Yhteiskunta tekee monia asioita tehokkaammin ja paremmin kuin julkinen sektori.

Anonyymi kirjoitti...

Vanhempainliitto ajaa vanhempien asiaa. Seksi tai ainakin omaan seksuaalisuuteen kasvaminen lienee suurimmalle osalle ihmisiä jollakin tasolla kipeä tai vaikea asia. Jos olet itse kärvistellyt seksihelvetissä vuoroin salaa fantasioiden milloin mistäkin ja vuoroin kastraatiosta unelmoiden, lienee ymmärrettävä, että ei pysty hyväksymään sitä, että kaikki kärsimys olisi ollut aivan turhaa. Itsearvostuksen kannalta on helpompaa siirtää vääriä käytösmalleja eteenpäin ja pistää omat lapset kärsimään itsensä lailla, kuin että myöntää itselleen olevansa väärässä ja pyrkiä katkaisemaan väärien mallien eteenpäin siirtyminen. Mielestäni tässä ei ole kyse seksistä, vaan sama mekanismi pelaa kaikissa negatiivisissa negatiiviseksi tunnistetuissa sukupolvelta toiselle siirtyvissä ajattelu- ja käytösmalleissa.

Anonyymi kirjoitti...

Etäästi aiheeseen liittyen:
http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/pussailua-rajoitetaan-kahdessa-koulussa-oulussa/574844/#.T5T9GUQxlBR.facebook

Kyllä pussailu on kamalaa... :P

Anonyymi kirjoitti...

vai seksi pelkää mielihyväää,,entäs kun perheet hajoavat pettämisen takia, ja entäs innesti&pedofilia,,se tuottaa hyvää...kaikki sallitaa,,se tekee hyvää,,kyllä on sodoma&komoran ajat....

Anonyymi kirjoitti...

Kasiluokkalaisen näkökulmasta video on KAMALA. Kumpa tuollaisia ahdistavia videoita ei näytettäisi koulussa. Vaivaannuttavaa. Miten KUKAAN voi pitää videota hyvänä. Sain traumoja