21.11.2011

Alaston vallankumous


Egyptin ja Blogistanin kansalainen Aliaa Magda Elmahdy on julkaissut blogissaan alastonkuvan itsestään vastustaakseen "väkivaltaa, rasismia, seksismiä, seksuaalista häirintää ja tekopyhyyttä." Vastalause kohdistuu egyptiläistä machokulttuuria ja kaiken läpäisevää islamilaisuutta vastaan.

Kuva on nostattanut Egyptissä ja muuallakin musulmaanien keskuudessa närää ja vihaa. Egyptiläiset liberaalitkin sanoutuvat kilvan irti Aliaan protestista, koska pelkäävät vaalimenestyksensä puolesta. Ohut on vielä sekulaarin liberalismin kuorrutus uskonnollisen umpimielisyyden yllä...

Tosin ohuelta se vaikuttaa välillä myös koto-Suomessa, jossa eri mediat ovat häveliäästi julkaisseet kuvasta vain osan olkapäistä ylöspäin. Alaston vartalo on näemmä yhä ongelma medioille, jotka eivät kuitenkaan koe ongelmaksi julkaista kuvia verisistä ruumiista.

Kaupallisille medioille ei ole myöskään ongelma myydä itseään turhanpäiväisillä seksijutuilla, seksiskandaaleilla tai tarkoitushakuisella paljaan pinnan vilauttelulla. Niille iltatyttö ja seksikäs kesämorsian ovat yhä ok nolossa sovinismissaan, mutta uutiskynnyksen kirkkaasti ylittävä poliittinen aktivismi ei riitä perusteeksi alastonkuvan julkaisemiselle.

Tämä on mainio demonstraatio siitä, miten ummehtunut uskonnollisuus ja tekopyhyys vaikuttavat yhä suomalaisessa asenneilmastossa. Alastomuuteen kohdistuva ahdistus on kristillisen seksuaalieetoksen suora jälkeläinen.

Uskonnollisen ämpyilyn lisäksi Aliaan tempaus on myös saanut paljon myönteistä palautetta. Erityisesti israelilaisen naisporukan tuen ilmaus on lämmittänyt mieltäni: he päättivät ilmaista tukensa riisuutumalla koko joukolla!

Aliaan protestia voi tukea levittämällä sanaa hänen blogistaan tai piipittämällä Twitterissä tagilla  #NudePhotoRevolutionary.

5 kommenttia:

Varis kirjoitti...

Kapitalismissa mikään ei ole pyhää ja haaskalinnut ratsastaa keräten mainetta ja tuohta edesmenneiden ja tulevien marttyyreiden teoilla. Ahdasmielisyys ja kapeakatseisuus senkun vaihtaa näkökulmaa aikansa hengen mukaisesti.

Seksualisti kirjoitti...

Mutta jos arabikevään kamppailu ei olekaan ensisijaisesti kapitalismin ja valtiojohtoisen talousjärjestelmän välillä, vaan aidosti yksilönvapauden ja ahdasmielisyyden?

Kapitalismi toki kärkkyy tässä taistelussa haaskalintuna avautuvia markkina-alueita...

Anonyymi kirjoitti...

Kapitalismi kärkkyy aina avautuvia markkinoita. Se on sen luonne.

Varis kirjoitti...

"Mutta jos arabikevään kamppailu ei olekaan ensisijaisesti kapitalismin ja valtiojohtoisen talousjärjestelmän välillä"

Aivan, eihän se olekkaan. Se on kulttuurin sisäistä muutosta oman yhteisön sisältä käsin. Se on myös tehnyt Islamista viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana radikaalimman kun mitä se on koskaan aikaisemmin historiassa ollut.

Miten Islamilaisen kulttuurin sisäisestä vapaus kamppailusta päästään moittimaan ahdasmielistä Suomalaista kristillistä seksuaalimoraalia jota suomalainen media noudattaa, onkin sitten jo ihan toinen tarina.

Seksualisti kirjoitti...

Ihan hyvin päästään ;o)

Mainitut uskonnot kumpuavat kummatkin Lähi-Idän paimentolaisperinteestä ja niissä on varsin samankaltaiset seksuaaliasenteet.

Nykyiset salafistiset tai islamistiset seksuaalikäsitykset ovat melko pitkälti vastaavia länsimaisen puritanismin perinteen kanssa. Vaihe vain on eri. Odotan mielenkiinnolla arabimaailman seksuaalista vallankumousta...