4.6.2008

GO MAX GO!


Ilta-sanomat uutisoi tänään
(04.06.2008) FIA-pomo Max Mosleyn seksiskandaalin käsittelystä. Uutisen mukaan Max saa pitää virkansa FIA:n puheenjohtajana. Uutinen on siitä erikoinen ja kiehtova, että kerrankin korporaattoreiden maailmassa seksipaljastus EI johda välittömään eroon. Tavallisesti rahavalta on niin patakonservatiivista, että mikä tahansa seksiin vihjaava julkisuus tietää kengänkuvaa perseeseen.

Viestimien reaktiot sitä vastoin ovat tavallisen verenhimoisia. Iltasanomienkin verkkosivun etusivulla aihe oli otsikoitu sanoin: "Käsittämätöntä! Natsiseksi-Max saa jatkaa FIA:n johdossa." Mistä johtuu tällainen revittely? Sama ilmiö oli esillä Kanervan kohussa, jonka jälkeen päätoimittajat vuorollaan puolustautuivat, että ei medialla ollut osuutta skandaalin syntymiseen. Kuka perkele ne jutut sitten on kirjoittanut?

Median moralisoivat paljastusjutut, ja sananvapaus-hurskastelu päälle, osoittavat, että valtamediat eivät ole kärryillä nykyajan vapaamielisestä seksuaalikulttuurista. Jopa härskin laskelmoivat juorulehdetkin yrittävät perustella paljastusjuttujaan epämääräisellä "kansalla on oikeus tietää" -jorinalla. Olisivat edes rehellisiä. Näkyvyyden, levikin ja rahan takia niitä juttuja tehdään. Ns. arvolehdillä kyseessä saattaa olla ihan aito kyvyttömyys käsitellä seksiaiheita.

Max itse tuntui olevan asiasta hyvin perillä. Aiemmassa Iltiksessä (
05.04.2008) häntä siteerattiin näin:

"Skandaalilehti sai laittomasti haltuunsa kuvia siitä, mitä tein yksityiselämässäni. Joidenkin mielestä se ei ole hyväksyttävää, mutta se oli harmitonta ja laillista. Useat ihmiset tekevät näitä asioita makuuhuoneissaan. Mutta niin kauan kuin se pysyy yksityisasiana, kenelläkään ei ole huomauttamista."

Erityisesti brittilehtien kauhistelu on ollut huvittavaa seurattavaa. Eivät raukat ole tainneet tietää, että sadomasokismia on harrastettu nykyisenkaltaisissa muodoissa ainakin jo 1700-luvulta lähtien. Ja eivätkä roolileikittely, kivun tuottaminen tai sitominen olleet tuntemattomia varhaisille roomalaisille ja intialaisille - tuskinpa muillekaan aistillisuutta arvostaneille muinaiskulttuureille.

Toimittajat, sivistäkää itseänne!


9 kommenttia:

jiituomas kirjoitti...

Tommi hyvä, olen aika pettynyt siihen että viittaat noin heikkoon wikipediaentryyn. Huomioimatta on esim. Gebhardin (1969) keskeinen teoria siitä että algolagniaa on esiintynyt varhaisissa kulttuureissa, mutta sadomasokismi sellaisena kuin me sen ei-patologisoidusti ymmärrämme, vaatii syntyäkseen tietynlaisen kulttuuriympäristön.

Kyky/tarve nauttia kivusta muuttuu sosiaaliseksi "sadomasokismiksi" vasta kun se kohtaa yhteisöllisyyden joka on sekä vahvan hierarkkinen ja valvottu että tarjoaa reaalisen mahdollisuuden nousta siinä hierarkiassa, mutta tekee tuon nousun hankalaksi. Viktoriaaninen Britannia, Japani ja individualismia hehkuttava tehokapitalismi ovat kaikki tähän erityisen hyvin soveltuvia.

Seksualisti kirjoitti...

Kiitos ojennuksesta :o)

Laitoin linkin lähinnä lukemistoksi sellaisille henkilöille, joilla aihe on vieras. Löytyisikö täydennykseksi parempia verkkolinkkejä?

Anonyymi kirjoitti...

"Uutinen on siitä erikoinen ja kiehtova, että kerrankin korporaattoreiden maailmassa seksipaljastus EI johda välittömään eroon. Tavallisesti rahavalta on niin patakonservatiivista, että mikä tahansa seksiin vihjaava julkisuus tietää kengänkuvaa perseeseen." (Tommi Seksualisti)

Kyseessä oli toki seksipaljastus, mutta enemmän kyseessä oli "natsipaljastus". Voidaan tehdä erottelu sille, esittääkö leikeissään natsia vai että tahtoisiko olla sellainen aivan oikeasti. Natseista on kuitenkin sen verran vähän aikaa, että kumpi tahansa vaihtoehto osoittaa huonoa makua.

Mutta maku... niin, mitäpä putkinäköinen liberalisti/utilitaristi sellaisesta?

jiituomas kirjoitti...

Eipä niitä kunnollisempia olekaan erityisemmin tarjolla, ainakaan toistaiseksi. Katsotaan uusiksi kunhan vaikkapa Tuntemattoman Maan wiki saadaan kunnolla vauhtiin.

Yleisesti ottaen ainakin mulle on tullut tavaksi yksinkertaisesti kirjoittaa teksteihin riittävä määrä tiedesitaatteja. Täällä on muutamia kansantajuisia vinkkejä siitä mistä hakea tutkimustulosviitteitä.

Seksualisti kirjoitti...

Maku on hyvin yksilöllinen asia, jonka perusteella on aika vaikea lähteä rakentamaan moraaliarvostelmia.

Jotkut pitävät äärihuumorista, toiset eivät ymmärrä minkäänlaista huumoria. Sama on seksifantasioiden kohdalla. Kuka on hyvän ja huonon maun ylimmäinen tuomari? Ei ole vielä osunut kohdalle.

Eikä ole ennen osunut kohdalle sitäkään, että seksuaalisuuden MONImuotoisuutta kannattavaa henkilöä haukutaan putkinäköiseksi! Elämästä oppii aina uutta ;o)

- Tommi Seksualisti

Anonyymi kirjoitti...

a) Julkisuuden henkilön tulisi huomioida maailmassa vallitsevat tosiseikat, kuten hyeenamainen lehdistö. Riski siihen, että natsiseksileikit tulevat julki, on niin merkittävä, että sellainen olisi tullut huomioida lähdettäessä leikkiin. Samalla olisi tullut huomioiduksi se, että oma "maku", julki tullessaan, tulee loukkaamaan miljoonia ihmisiä, joita natsihallinto kidutti ja murhasi - sekä heidän kymmenmiljoonaisia jälkeläisiään.

b) Olkoonkin, että vapaasti valittua seksityötä voi perustellusti pitää hyväksyttävänä, asettavat mainitun keikan erityispiirteet vapaaehtoisuuden hieman arveluksen alaiseksi. Natsihallinnosta ja sen hirveyksistä on nimittäin kovin vähän aikaa ja ihmisiä, joita sen täytyy koskettaa, valtavasti. Oletetaanpa vertailun vuoksi, että muutama suomalainen vapaasti seksityön valinnut henkilö tilattaisiin keikalle hotelliin. Perillä kävisi ilmi, että tarkoituksena olisi vehdata pari tuntia henkilön kanssa, joka leikkii olevansa taannoinen suomalainen koulusurmaaja. Mitenköhän se vapaaehtoisuus siinä sitten... - niin ja maku.

Seksualisti kirjoitti...

Nimetön kommentaattori,

kohdassa a) esität väitteen, jonka mukaan vähänkään merkittävämpään asemaan päätyneen henkilön pitäisi luopua seksuaalisuutensa (ja fantasioidensa) toteuttamisesta. Pari vuosikymmentä taaksepäin homoseksuaalisuus oli vastaava kohun ja mielipahan aihe täysin ulkopuolisille ihmisille. Nyt olemme päässeet yli yhdestä moraalihysterian kohteesta, mutta törmänneet muutamaan uuteen.

Sadomasokistisissa istunnoissa on jo vuosikymmenten ajan leikitelty kulttuurisilla tabuilla, väkivallalla, kidutuksella ja orjuuttamisella. Tästä hätkähtäminen osoittaa huonoa yleissivistystä seksuaalisuuden alalta. Vastaavalla tavalla voisimme kauhistella alituisesti sitä, miten natsit kiihottavat mielikuvitustamme leluissa, tietokonepeleissä, elokuvissa ja kirjallisuudessa.

S/M -leikit on tarkoitettu yksityisiksi tai pienen piirin keskinäiseksi kiihokkeeksi. Niiden kuvaaminen ja julkaiseminen on tässä tapauksessa törkeä vääryys.

Mitä tulee kohtaan b), niin nykyisissä seksityön käytännöissä asiakkaan tulee sopia etukäteen haluamansa palvelun laadusta. Tällöin seksin myyjän on helppo peräytyä keikasta, joka ei hänelle sovi. On eri asia, jos asiakas petkuttaa tai rikkoo tahallaan käytäntöjä.

Ihmiset ovat sietokyvyltään ja näkemyksiltään hyvin erilaisia, joten jää jokaisen yksilön päätettäväksi, miten hän asiakkaan ehdotuksiin suhtautuu.

Oudointa on kolmansien osapuolien tarve puuttua toisten asioihin. Miksi Maxin natsipervoilut sinua koskettavat?

- Tommi Seksualisti

Seksualisti kirjoitti...

Aamulehti jaksaa vielä:

http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/95003.shtml

Tekstissä vilisee ilmauksia kuten "väkivaltainen seksi" ja "yhä hurjemmaksi muuttuva seksiskandaali". Mutta kaiken huippu on oivallus, että "Oikeudenkäynnissä pulpahtaa päivittäin esille uusia yksityiskohtia Mosleyn seksielämästä."

Tuohan on melkoinen jymypaukku, kun koko oikeudenkäynti käydään juuri siitä, että News of the World -lehti on julkaissut oikeudetta materiaalia Mosleyn seksielämästä!

Seksualisti kirjoitti...

Max voitti oikeudessa News of the World lehden. Juttu täällä.