19.7.2022

Pankit syrjivät seksityöntekijöitä

Käytän OP:n Kevytyritys -palvelua ammatissani seksologina ja kouluttajana. Aloituksestani huolimatta tämä ei ole mainos!

OP:n Kevytyritys -palvelu ilmoitti juuri rajaavansa seksipalveluiden myyjät ulos palveluistaan. Tämä on selkärangaton ja eettisesti kyseenalainen ratkaisu. Valitettavasti monet muutkin pankit, maksuvälittäjät ja laskutuspalvelut ovat tehneet samoin, mikä ajaa seksialan ammattilaiset tosi ahtaalle. Laitoin OP:lle tulikivenkatkuista palautetta asiassa.

Syyksi seksityöntekijöiden syrjinnälle pankit ja muut olmit yleensä ilmoittavat, että he eivät saa/voi/halua tukea toimintaa, jossa esiintyy mahdollisesti harmaata taloutta ja riistoa tjsp. Ongelmana tässä kannassa on kuitenkin se, että juuri tällaiset linjaukset luovat ja ylläpitävät harmaata taloutta ja muita ongelmia! 

Toiminnallaan pankit ym. ovat osa ongelmaa, eivät sen ratkaisua, vaikka he kuinka yrittävät viestinnällään esiintyä moraalisina ja kirkasotsaisina toimijoina. Juuri seksialan epämääräinen asema yhteiskunnassa ja syrjintä tekee siitä raskasta ja hankalaa seksityöntekijöille. Ja kun legitiimejä palveluita, kuten pankkipalveluita, ei ole saatavilla, joutuvat seksityöntekijät turvautumaan niihin keinoihin, jotka ovat saatavilla. 

Seksityö ja muu seksipalveluiden myyminen on täysin laillista Suomessa. On syrjivää ja älytöntä, että pankit ym. eivät mahdollista laillisen liiketoiminnan tekemistä tavanomaisten palveluiden ja työkalujen avulla. Syrjivät käytännöt altistavat seksityöntekijät ongelmille ja riskeille sekä synnyttävät harmaata taloutta, kun liiketoimintaa ei ole mahdollista tehdä täysipainoisesti legitiiminä yrittäjänä vaikka haluaisi.

Pankeille kyllä kelpaa ison luokan talousrikollisten ja hämäräveijojen raha. Useat suomalaiset pankit tanssahtelevat ihan mielellään veroparasiittien, roistovaltioiden (kuten Luxembourg) ja oligarkkien kanssa, mutta moralistista keekoilua harjoitetaan tällaisessa asiassa, jossa voidaan kyykyttää naisia ja pienyrittäjiä. Kuinka meni niinku omasta mielestä?

Alla vielä palautteeni OP:lle julkisesti:

Haluan antaa palautetta OP:n ratkaisusta sulkea seksialan yrittäjät palvelun ulkopuolelle. Seksipalveluiden myyminen on Suomessa täysin laillista, mutta pankit ja muut palveluiden tuottajat tekevät siitä tarpeettoman hankalaa, koska ne eivät ota seksialan yrittäjiä asiakkaikseen.

Syyksi tähän yleensä selitetään mahdolliset harmaaseen talouteen liittyvät ongelmat, MUTTA juuri pankkien päätökset jättää seksipalveluita myyvät yrittäjät palveluiden ulkopuolelle TUOTTAA HARMAATA TALOUTTA, koska legitiimejä pankki- tai laskutuspalveluita ei ole saatavilla.

Tämä on seksialalla suuri ongelma, ja olen surullinen siitä, että myös OP asettuu selkärangattomien ja moraalittomien vetelysten joukkoon sulkemalla yhden laillisen ammatin kokonaan palveluidensa ulkopuolelle.

Toimikaa oikein ja korjatkaa tilanne! Seksipalveluiden myyjien ongelmat ovat lähtöisin juuri tällaisesta syrjivästä toiminnasta!

Terveisin,
Tommi Paalanen


1.7.2022

Pride on mielenosoitus JA juhlat!

Edelleen pride-tapahtumien ympärillä tulee vastaan nihkeitä huomautuksia siitä, että "Stonewall oli mielenosoitus" eikä mikään riemujuhla. Olen ollut aina hieman ymmälläni nihkeyden vuoksi, koska minusta mielenosoittaminen ja juhliminen eivät ole mitenkään toisiaan poissulkevia asioita. 

On toki totta, että poliiseja vastaan rähinöiminen, ikkunoiden rikkominen, kyynelkaasu ja sen sellainen sopii vähän huonosti glitterisen puistopiknikin ja pinkin täytekakun kanssa. Missään virallisessa queer-oppassa ei kuitenkaan lue, että näiden pitäisi aina tapahtua samaan aikaan samassa paikassa. Esim. Helsingissä prideä vietetään aktiivisesti koko viikko, jonne kyllä mahtuu kaikenlaista aktivismia. 

Pride-viikon ohjelma on yleensä aika poliittinen. Vaikka itseä ei valeltaisikaan verellä Eduskuntatalon portailla tai suuryritysten pääkonttorien lukkoja liimattaisi kiinni, ei se tarkoita sitä, etteikö mielenosoittamisen perinne eläisi yhä. Moninaisuus on arvo myös niissä tavoissa, millä politiikkaa tehdään. Pride-viikkoon mahtuu niin aktioita, keskustelutilaisuuksia, mediatempauksia kuin yksisarviskakkuakin.

Minulle myös juhliminen on mielenosoittamista. Kun 100000 ihmistä valtaa kaupungin juhliakseen moninaisuutta, se on minusta itsessään mielenosoittamisen aatelia. Se on väkevä muistutus siitä, että priden ja moninaisuuden takana on valtavasti ihmisiä yhteiskunnan eri puolilta. 

Myös yritysten läsnäolo on minusta hyvä asia, vaikka monia kepeä kaupallistuminen ärsyttääkin. Yritykset ovat kuitenkin hyvin suuri osa yhteiskunnan arkipäivästä toimintaa, ja kevytkin osallistuminen pride-rientohin tuo toimijoita lähemmäs moninaisuutta kunniottavaa arvomaailmaa. 

Jotkut firmat ovat varmasti mukana pelkästään markkinointimielessä ilman vakavasti otettavaa agendaa yhdenvertaisuuden edistämiseksi, mutta kun varvas on glitter-altaaseen kastettu, on otettu ensiaskel kohti parempaa. Ja sateenkaaria heiluttelevia firmoja on taas vähän helpompi vastuuttaa siitä, että sateenkaari ei saa jäädä pelkäksi verhoiluksi, vaan se pitää ansaita myös yhdenvertaisuutta edistävillä teoilla.

En myöskään väheksy suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta sellaisissa kohdissa, kun se on tarpeen. Joskus pitää blokata liikenne Manskulla, häiritä vastuuttomia toimijoita tai kakuttaa urpoja toimitusjohtajia. Kunnollisuusjeesusteluun pitää välillä puhkoa reikiä, jotta yhteiskunnallinen keskustelu pysyy elossa. Kudos kaikille niille, jotka laittavat itsensä likoon suorassa toiminnassa. 

Tympeä köydenveto priden merkityksestä on joka tapauksessa aika turhaa hommaa. Aktivismi on usein raskasta ja kuluttavaa puuhaa, ja sateenkaari-ihmiset kohtaavat yhä paljon syrjintää ja perseilyä arjessa. Siksi minusta pride saa olla juuri se juhla, jossa vallataan kaupunkitila yhdeksi päiväksi ja saadaan loistaa juuri sellaisina kuin halutaan. 

Lauantaina on paraati ja bileet, sunnuntaina taas lukkoja liimaamaan!